Mi az a "hisztamin intolerancia"? Egyszerűsítve: ENZIMBETEGSÉG. (lsd. még a wikipedia általam szerkesztett szócikkét)

Tömören: A hisztamin egy sejtek közötti kommunikációt segítő átvivőmolekula (mediátor), amely minden egészséges emberben megtalálható. A táplálékkal viszünk be hisztamint, amit a beleinkben található DAO és HNMT enzimek lebontanak. Ha ezek nem jól működnek, akkor az a testben sok helyen okozhat tüneteket.  

Részletesebben

1. A hisztamint baktériumok (és gombák) a fehérjékben megtalálható aminosavból, a hisztidinből állítják elő saját enzimjeik (hisztidin-dekarboxiláz) segítségével. Az érlelt, állott, füstölt, kelesztett, tartósított, kovászolt, nem friss, több napos, nem hidegen feldolgozott, savanyított stb. termékek nagyobb mennyiségű hisztamint tartalmazhatnak. Ha az étellel bevitt hiszatmint nem tudjuk lebontani, tünetek jelentkeznek.

2. Másodrészt vannak hisztamint a saját szervezetünkből felszabadító ételek, italok és adalékanyagok. 
3. Harmadrészt léteznek a hisztaminbontó (DAO, HNMT) enzimeket gátló élelmiszerek, adalékanyagok, italok.    

A Diamin-oxidáz (DAO) a sejteken kívül, a hisztamin-N-metiltranszferáz (HNMT) a sejteken belül bontja a hisztamint. A DAO szerepe fontosabb. Ez a két enzim gátat képez, így a véráramba nem szívódik fel a hisztamin a bélüregből. A vérkeringésbe kerülve (de már a belekben és a gyomorban is) a hisztamin egy allergiához (gyulladáshoz) hasonló reakciósorozatot indíthat be. 
  
A hisztamin az egészséges emberekben is az immunreakció egyik legfontosabb hírvivő molekulája, amelynek segítségével a sejtek "üzennek" egymásnak.  

Orvosi nyelven: A hisztamin intolerancia megnevezés helyett helyesebb a szakirodalomban legelterjedtebb "hisztamin adverz reakció" (biogén amin adverz reakció - ez utóbbi egy kissé mást takar) megnevezés. A hisztamin adverz reakció lényege, hogy a táplálékkal bevitt hisztamin lebontása primer vagy szekunder okok miatt elégtelen, emiatt a szervezetben ez a mediátormolekula a hisztaminreceptorokon keresztül (H1-H4) kóros reakciót vált ki, amely akár többféle szervrendszerben is okozhat tüneteket.

  Hogyan állítható fel a diagnózis a német protokoll szerint?

Jelenleg az elsődleges eszköz erre a PÁCIENS KIKÉRDEZÉSE

Kell egy próbadiéta (kb. 4 hét, de már pár nap után érezhető a különbség, amely egyre kifejezettebbé válhat)

Megerősíti a gyanút DAO szérum AKTIVITÁS mérése (vagy a bélben történő aktivitásmérés). Megerősíti a diagnózist a genetikai teszt és megerősítheti a plazma hisztamin szint mérése

Egyéb vizsgálat nem alkalmas diagnosztikára 
(pl. a Synlab által kínált DAO-szint mérés JÓ eredménye nem zárja ki a betegséget, de a rossz eredmény alátámaszhatja a betegség gyanúját)

A próbadiétát követően vissza kell terhelni a beteget hisztamin szegény diétában mellőzendő ételekkel, hogy az egyéni toleranciaszint kiderüljön, mert nem mindenkinek egyforma az érzékenysége

Megbízható külföldi honlapok

a legjobb: https://www.nahrungsmittel-intoleranz.com/#   
(felül histamin menüpont)

https://www.histaminintoleranz.ch/de/einleitung.html
(angol, német vagy francia)

https://www.imd-berlin.de/spezielle-kompetenzen/nahrungsmittelshyunvertraeglichkeiten/histaminintoleranz

https://www.inflammatio.de/ -n található előadások, anyagok

https://www.food-intolerance-network.com/food-intolerances/histamine-intolerance/diagnosis-histamine-intolerance.html

https://www.deficitdao.org/en/tag/histamine-intolerance/  

Gyógyszeres kezelés

Tömören: 
1. A kezelés a hisztamin receptorokat célozza meg, melyből 4 féle van: H1, H2, H3, H4. Gyógyszer csak az első kettőre van. 
2. Emellett bevehető még DAO enzim készítmény, amely hisztamint bont a bélüregben. Ebből következik, hogy ez a gyógyszer csak addig segít, amíg az étel a bélben tartózkodik. 

Példa egy ilyen kezelésre: Cetirizin 1 tablettta+Quamatel 40 mg 1 tabletta+ DAOsin 1 tabletta (étkezés előtt, közben vagy közvetlen utána, minél hamarabb)

Részletesebben: 
1. H1 receptor blokkoló gyógyszerek, másnéven antihisztaminok. Vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban. Jó pl. a desloratadine és a cetirizin is. Általában napi 1 tablettát kell bevenni. Mivel az álmosság gyakori mellékhatás, este ajánlott szedni. Kipróbálható esetleg orvosi tanács és felügyelet mellett dupla adagú antihisztamin is. 
H2 receptor blokkoló gyógyszerek gyomorsav csökkentésre valóak. Ezek közül pl. a Quamatel Mini recept nélkül is beszerezhető. Napi adagja 2x40 mg, orvosi javaslatra.
A két gyógyszer együttes szedésével a H1 és a H2 receptorokon tudjuk a hisztamin hatását csökkenteni, de pl. az agyban található H3 receptorokon (és a H4-en) nem csökkentettük, ezért ez sajnos nem teljes megoldás.
2. Hiába kerestem, nem találtam a DAO enzimekhez farmakológiai (gyógyszerészeti) jellemzőket. Mivel táplálékkiegészítők, ezért nem voltak olyan részletesen megvizsgálva. Szerintem ez az enzim nem szívódik fel a vérbe, hanem csak a bélben bontja a hisztamint. Ebből az következik, hogy ez csak addig segít, amíg a bélben van a hisztamin. Ezen felül nem segít a "hisztamin felszabadító" ételek és a "DAO enzim blokkoló" ételek hatását sem ellensúlyozni.

Ebből sajnos látszik, hogy a fenti gyógyszerek csak részleges megoldást nyújtanak, ráadásul a DAO enzim csak étkezés közben bevéve (vagy közvetlen utána) lehet hatásos. Az antihisztaminok (H1 receptor blokkoló) és a H2 receptor blokkolók hatása csak pár óra alatt alakul ki, addigra pedig sok esetben már kezd a panasz lecsengeni. Diétahibánál étkezés előtt, közben vagy étkezés után azonnal segíthetnek egy keveset. Tartós panaszok oldásában szubjektív véleményem szerint nem sokat segítenek.

Egyéb készítményt, táplálékkiegészítőt nem ajánlok, csak változatos, egészséges táplálkozást!